Trouwen zonder huwelijkse voorwaarden

Trouwen zonder huwelijkse voorwaarden 

Aan deze pagina wordt nog gewerkt.

Hieronder een uitleg over de nieuwe regels met betrekking tot huwelijken vanaf 1 januari 2018:

Nieuwe wet trouwen in beperkte gemeenschap van goederen


Vanaf 1 januari 2018 geldt de Wet Beperkte gemeenschap van goederen. U trouwt dan nog steeds in gemeenschap van goederen. Wat houdt die beperkte gemeenschap in?
En wat betekent dit voor u en uw partner? Als u het anders wilt regelen, kiest u voor huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden.

Wat is er per 1 januari 2018 veranderd?

  • Vanaf deze datum trouwt u in beperkte gemeenschap van goederen.
  • Al uw persoonlijke bezittingen en schulden die u vóór het trouwen heeft, blijven van u alleen. Bezittingen en schulden die u na het trouwen krijgt, zijn van u samen.
  • Schenkingen of erfenissen die u ontvangt voor en tijdens uw huwelijk, zijn van u persoonlijk. Tenzij de schenker anders heeft bepaald of in het testament iets anders is aangegeven.
  • Bent u ondernemer? Ook met de nieuwe wet is het nog steeds van belang dat u nadenkt over huwelijkse voorwaarden. Zo kunt u zakelijk en privé gescheiden houden.
  • Als u uit elkaar gaat, krijgen u en uw partner elk de helft van de gemeenschappelijke bezittingen en schulden.
  • Voor mensen die vanaf 2018 een geregistreerd partnerschap aangaan geldt deze wet ook.

Welke regels gelden vóór 2018?

  • Mensen trouwden automatisch in algehele gemeenschap van goederen. Voor hen verandert er niets.
  • Alle bezittingen en schulden zijn dan van u samen. Dus ook de bezittingen en schulden die u vóór het trouwen van u persoonlijk waren.
  • Schenkingen of erfenissen die u ontvangt voor en tijdens het huwelijk zijn van u samen. Tenzij de schenker anders heeft bepaald of in het testament iets anders is aangegeven.
  • Als u ondernemer bent, is uw eigen zaak na het huwelijk van u samen. Schuldeisers van uw zaak kunnen zich verhalen op uw gezamenlijke bezit. Met het opstellen van huwelijkse voorwaarden kunt u dit voorkomen.
  • Als u uit elkaar gaat, krijgen u en uw partner elk de helft van de gemeenschappelijke bezittingen en schulden.
  • Voor mensen die kozen voor een geregistreerd partnerschap vóór 2018 gold ook de algehele gemeenschap van goederen.

Administratie bijhouden

Als u langer samen bent, kan het voorkomen dat het niet meer duidelijk is welke spullen precies van u zijn. Dat kan voor problemen zorgen als u ooit uit elkaar gaat. Hou daarom een goede administratie bij. Dan kunt u altijd aantonen dat u eigenaar bent. Voor aangekochte spullen kan dat een factuur of ontvangstbewijs zijn waarop uw naam staat vermeld. Bij een ontvangen erfenis is de akte van verdeling uw bewijs.

Huwelijkse voorwaarden

Met het opstellen van voorwaarden bepaalt u zelf welke bezittingen en schulden van u samen zijn en welke persoonlijk. Bezittingen die u tijdens uw huwelijk of
partnerschap verwerft, kunnen zo toch van u blijven. Denk aan uw spaargeld of een waardevolle collectie of verzameling. Daarnaast kunt u er met voorwaarden
voor zorgen dat uw eigen zaak van u blijft. En beschermt u op die manier uw partner tegen eventuele schuldeisers van uw bedrijf. Voor het opstellen van
voorwaarden gaat u naar de notaris.


Na 2018 trouwen in algehele gemeenschap van goederen

Dat is nog steeds mogelijk via huwelijkse voorwaarden. U neemt dan op dat alles van u samen is. Ook de bezittingen die u al had vóór uw trouwen. Dit geldt ook voor geregistreerd partnerschap met partnerschapsvoorwaarden.

    

    

Info

Moergestelseweg 14
5062 JW Oisterwijk
Telefoon: 013-5286847
E-mail: info@tinekegrootnotaris.nl
Postbus 90, 5066 ZH Moergestel

Openingstijden:

Maandag tot en met vrijdag tussen 8:30 uur en 12:00 uur en tussen 13:00 uur en 17:00 uur

Tineke Groot Notaris

Voor snelheid, efficiëntie en een gunstige prijs.

 

Vraag advies aan