Het is mogelijk in een testament een echtgenoot te onterven. Deze erft dan niet. Het gevolg hiervan is dat de wettelijke verdeling niet van toepassing is.
Er ontstaat dan een onverdeeldheid tussen de echtgenoot en de kinderen voor zover de ouders in gemeenschap van goederen gehuwd waren.
Een reden om een echtgenoot te onterven kan zijn een op handen zijnde echtscheiding. Een andere reden kan zijn een dementerende echtgenoot. De wilsonbekwame echtgenoot verkrijgt door het overlijden van de andere echtgenoot op grond van de wettelijke verdeling alle goederen. Vanwege de wilsonbekwaamheid en de daarmee gepaard gaande opname in een verzorgingsinstelling zal dan op het totale gemeenschappelijke box 3 vermogen moeten worden ingeteerd, voor zover het inkomen ontoereikend is om de zorgbijdrage te voldoen. Een onterving kan dan raadzaam zijn.
Het is mogelijk om een kind te onterven in een testament. Wel heeft een kind recht op de legitieme.
De legitieme is het minimum deel waar een kind recht op heeft. Deze bestaat grofweg uit de helft van het erfdeel dat het kind gehad zou hebben indien het niet onterfd zou zijn.
De legitieme is een bedrag in geld. Een kind dat onterfd is en een beroep doet op zijn legitieme is geen erfgenaam. Het kind is schuldeiser van de nalatenschap.
Meestal wordt bepaald dat de legitieme pas opeisbaar is na het overlijden van de tweede ouder. Daarmee wordt voorkomen dat de bescherming van de eerste ouder gevaar loopt, doordat het kind bij het eerste overlijden al zijn legitieme opeist.
Een testament wordt ingeschreven in het Centraal Testamenten Register. Na overlijden kan in dit register geverifieerd worden of iemand een testament heeft gemaakt en zo ja, bij welke notaris. De inhoud is niet zichtbaar uit dit testamentenregister.
Er zijn allerlei soorten testamenten. Een testament is maatwerk. Veel voorkomende testamenten zijn een vruchtgebruik testament, een tweetrapstestament, een echtscheidingstestament, een combi testament, een wettelijke verdelingstestament.
Waarom is een testament noodzakelijk? Er kunnen allerlei redenen zijn om een testament te maken. Deze redenen zijn meestal gelegen in de persoonlijke situatie. Voorbeelden waarin het wenselijk is na te denken over het maken van een testament zijn:
- Gehuwd zijn zonder kinderen;
- Een op handen zijnde echtscheiding;
- Een kind met een beperking;
- Een partner met een beperking;
- Een wilsonbekwame partner;
- Fiscale redenen, met name besparing erfbelasting;
- Bedrijfsopvolging;
- Onterving van een naaste vanwege een slechte relatie;
- Het overlijden als langstlevende partner zonder kinderen.
Het is raadzaam na te denken over het wijzigen van een testament indien uw persoonlijke situatie zich wijzigt. Dezelfde voorbeelden die hiervoor gegeven zijn met als reden het maken van een testament, kunnen een rol spelen om een testament te wijzigen.
De wet schrijft voor dat niet ieder recht heeft op inzage in het testament. Om inzage te kunnen krijgen in het testament dient men belanghebbende te zijn. Dit zijn de erfgenamen. Personen aan wie een speciaal goed is vermaakt in het testament en onterfde erfgenamen hebben slechts recht op een gedeelte van het testament. Deze personen ontvangen dan alleen dat gedeelte ter inzage wat op henzelf betrekking heeft.
Het testament wordt bekend gemaakt na overlijden. De inhoud van het testament wordt dan bekend gemaakt aan de belanghebbenden, de erfgenamen en de executeur.
Indien de wensen van uw testament niet meer aansluiten bij uw huidige situatie, kunt u uw testament herroepen. De herroeping van een testament gebeurt bij notariële akte. Het enkel verscheuren van het testament heeft dus geen zin. Door het herroepen van het testament worden de wettelijke erfrechtregels weer van toepassing. Indien u andere erfgenamen wilt aanwijzen dan de wettelijke erfgenamen, dient u uw testament te wijzigen. Ook dit is alleen mogelijk in een notarieel testament. Het is niet nodig terug te gaan naar de notaris, die destijds uw oude testament heeft opgemaakt. Iedere notaris kan uw testament herroepen.
Nee, een testament is een persoonlijke akte. Het is niet mogelijk een gemeenschappelijk testament te maken samen met uw echtgenoot of partner.
Nee, het is niet mogelijk voor het maken of wijzigen van een testament een volmacht af te geven. Een testament is een persoonlijk document.
In een codicil kunt u inboedel vermaken, sieraden en kleding. De sieraden en inboedel dienen gespecifieerd te zijn vermeld. Een codicil moet, wil het geldig zijn, handgeschreven zijn en voorzien van een datum en handtekening.
In een codicil kunnen geen bedragen worden vermaakt.
Raadhuisstraat 9
5066 AP Moergestel
Telefoon: 013-5286847
Fax: 013-5216511
E-mail: info@tinekegrootnotaris.nl
Postbus 90, 5066 ZH Moergestel
Openingstijden:
Maandag tot en met vrijdag tussen 8:30 uur en 12:00 uur en tussen 13:00 uur en 17:00 uur